hétfő, május 21, 2012

Kamilla szüret - szedd magad akció!





Szombaton, amikor kimentünk a tanyára locsolni, nagyon meglepődtünk, mert az elülső terület kamilla mezővé változott!
Fatimával nekiálltunk leszedni, de kb. 3 óra alatt is "csak" fél vödörnyi virágot szedtünk, ami igazából nem kis mennyiség, de még vagy százszor ennyi van.



Ha valakit érdekel, és Monor közelében jár, szedd magad akciót hírdetek! A termés 1/3-áért cserébe lehet jönni kamillát szedni!
Ez valószínűleg nem az Orvosi Székfű-nek nevezett kamilla, hanem Római Kamilla.


Még rengeteg bimbó is van a töveken. Nem tudom, még mennyi ideig virágzik a kamilla, de szerintem maximum 1-2 hétig.

Nem sok minden terem meg ebben a homokos földben, de a következő szedd magad akció az ökörfarkkóró szedése lesz. Ez is egy gyógynövény, nem tudom nálunk melyik változat terem, de ebből is rengeteg van, és nem csak elől, hanem hátul is, ahol a képen a lovak legelnek. A kamillával ellentétben az ökörfarkkórót nem eszik meg a lovak.



10 megjegyzés:

  1. Nem igazán tudom megállapítani hogy melyik tipus, csak azt hogy kamilla. Néztem a wikipédián, de számomra olyan kicsi a különbség, hogy nem tudom, ez melyik. Szerintem a sima kamilla lehet, vadon nő.

    VálaszTörlés
  2. Ercsu, találtam egy képet amin ki tudtam nagyítani egy tő kamillát, fel is raktam, hátha így látszik hogy meyik fajta kamilláról van szó.

    VálaszTörlés
  3. Ahogy elnézem, ez nem kamilla, hanem valamelyik pipitér (Anthemis, de tuti nem a festő pipitér, annak tiszta sárga virágzata van, a nyelves virágok is sárgák). A kamilla vacka kúpos és a levelei nem szöszösek. Ha festeni akarsz vele, akkor lehet használni (gondolom), de ne fogyasszátok a teáját!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem csináltunk vele semmit, csak kitettem száradni. Szerintem biztos hogy valamelyik kamilla, mert erős kamilla illatot áraszt. Az érettebb virágai ennek is kúposak. A Wikipédia szerint az Anthemis-ből 2 féle van(biztos van több is, de 2-t ad ki a keresésre), az egyik a festő piptér (Anthemis tinctoria), annak a virágszirmai is sárgák. A másik az Anthemis nobilis, ami magyarul a Római kamilla. Azt írják, hogy ez is gyógynövény, és teát is lehet belőle készíteni. http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mai_kamilla Azt terveztem vele kapcsolatban, hogy fürdővízbe teszem, a teáját meg samponba. A biztonság kedvéért csinálok a száradó virágokról is képet és felteszem azt is. Köszi Annamari, hogy megnézted, ezek szerint nem az Orvosi Székfű!

      Törlés
  4. Magyarországon 6 pipitér-faj él. Képről nagyon nehéz határotni a fészkeseket (is), ezért nem megyek bele mélyebben :)
    A magyar nevekkel én elég hadilábon állok, a hivatalos megy jobban - szakmai ártalom, nem tehetek róla :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg a legtöbb vad-és gyógynövény felismerésével állok hadilábon :)
      De ezek közül ugye csak a kamilláknak van kamilla illatuk? Ezt azért nagyon remélem... :)

      Törlés
    2. A kamilla illata jellegzetes, mérgező növénynek nincs kamillaillata :)
      Élőben nem gond nekem a határozás, csak a fotók néha csalókák :) nemzetségig eljutok képről is, fajt nem szívesen mondok, hacsak valami miatt nem egyértelmű :)

      Törlés
  5. I like your blog :)

    Lots of love Birgit

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...