Így kezdtük

2009. novemberében vettük az első angora nyuszinkat. Nagyon elkezdett érdekelni a gyapjú fonás, és eredetileg alpakákat szerettem volna, de nekik egyrészt nagyon sok hely kell (ami nekünk egyelőre nincs), másrészt nagyon sokba kerülnek ( ez is hibádzik), plusz még nehéz is beszerezni őket. Ezért döntöttünk a nyuszik mellett. Ráadásul az angora gyapjú az egyik legfinomabb dolog a világon, állítólag 7-szer melegebb a bárány gyapjúnál.
Persze hogy angora nyulat se lehet itthon kapni.... túl egyszerű is lett volna.... Nyitrán a kiállításon találtunk 1 szem eladó bakot, gyorsan meg is vettük. Ő Dzsoni:

 Aztán egy Szlovákiában élő magyar csivavás barátunk segített felvenni a kapcsolatot az egyik legjobb szlovák tenyésztővel, tőle pedig beszereztünk 2 lány nyuszkót, Szerénkét és Lukréciát:
 

3 hónap múlva jó sok angora gyapjúm lett, amikor megnyírtam őket. Ez a gyapjú tényleg szuper, a karácsonyra kapott rokkámmal sikerült is fonallá alakítanom. Az ebből kötött cuccok végtelenül puhák, selymesek, a jeges szélben is érezni ahogy melegítenek. Kötöttem egy pókháló vékonyságú csipke kendőt is az anyukámnak, amellett hogy vékony, mégis nagyon jó esése van. Sajnos fotót nem csináltam róla mielőtt átadtam, de talán a későbbiek folyamán lesz még módom lefotózni.
Nyírás után következett a család alapítás. Szerénkének és Lukréciának is 6-6 kis nyuszikája született. Még nagyon fiatalok, nem akarom őket a fotózással zavarni, de később majd jönnek a képek...4 megjegyzés:

 1. De aranyosak !!:)
  Az angóranyuszi gyapja talán az egyik legszebb és legpuhább fonal.Egyszer kaptam néhány gombolyaggal és még kötésre vár .
  Kíváncsi lennék a kendődre és a fonalra is .

  VálaszTörlés
 2. Hát igen, a fényképezés a mumusom mostanában... Pedig azóta készült egy másik kendő is, olyan kör alakú, ami a vállat fedi.

  VálaszTörlés
 3. Gyonyoruek,aranyosak...2 ev mulva videkre koltozunk(a Bakonyba)es szeretnek angora fonalat fonni.Kotogetni a majd a valamikor vegre szuleto unokamnak,szeretteimnek szep ajandekokat csinalni.Hogyan lehet megtanulni a fonast??????Vki tud segiteni???SZEP NAPOT:Ildiko
  email cimem:ildiko.varady@gmail.com

  VálaszTörlés
 4. Kedves Ildikó, én a neten levő leírásokból és videókból tanultam meg, nem nagy ördöngösség, kell hozzá egy rokka vagy egy kézi orsó is megteszi, valamint egy kevés kézügyesség. Sokáig kerestem én is, kitől lehetne tanulni, de senkit nem találtam elérhető távolságban. Ha gondolod, szívesen segítek, megmutatom amit én tudok. Ha jelentkezne valaki, aki profi ebben a témában, tőle én is szívesen tanulnék!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...