Az angóra gyapjú


Az angóra gyapjúból készült ruhaneműk nem csak gyönyörűek és puhák, hanem egészséges a viselésük, terápiás (orvosi) és megelőző hatásuk is van.

Hőszigetelés
A levegő a legjobb hőszigetelő anyag. Az embernek szüksége van egy állandó testhőmérsékletre, hogy jól érezze magát. Az angóra gyapjúnak megvan az az előnye, hogy rendkívül finom, és rengeteg levegőt tárol a rostok légkamráiban.
Semmilyen más anyag nem szigetel olyan jól, mert nem tartalmaz annyi levegőt, vagyis nem óvja annyira az emberi testet a hidegtől, mint az angóra gyapjú!
Az angóra gyapjúból készült ruházat jellegzetesen erősen bolyhos, a bolyhosodás a fonal megkötése és a ruhadarab kimosása után jön létre.
Terápiás és megelőző hatása is jelentős, a több tízezernyi, sűrűn álló finom szőrszál hihetetlenül véd a környezet külső hatásaival szemben, és ezek a szálak kanócként viselkednek, és beszívják a verejtéket is, ami így az emberei test számára észrevétlen marad. Az angóra rostszálak nagyon finomak, de a felületük annál nagyobb, minél több a rost a bőrön, ami rendkívül kellemes és ellazító érzés. Rendkívüli hatásai miatt "melegen" ajánlott a viselése például reumatikus megbetegedések esetén.

Víztaszító, ugyanakkor nedvszívó
Amikor az angórát hideg víz éri, pl eső, nagyon sokáig ellenáll a nedvességnek, lepereg róla.
Viszont az izzadságot felszívja, mert a testünk hőmérséklete kb. 37 fokos, és az angóra csak a hideg vizet taszítja.
Jól ismerjük, hogy ha egy pamut pólóban megizzadunk, az felszívja ugyan a nedvességet, de átázik tőle, kihűl, és onnantól már nagyon kellemetlen viselet. Ezzel ellentétben az angóra ruházatban meg sem érezzük, hogy megizzadtunk, mielőtt érzékelnénk, az angóra szálak már fel is szívták a nedvességet.
 --------------------
Természetes gyapjú ruhát viselni kellemes, pl. a finom merinó gyapjút. A juh gyapjú felülete azonban pikkelyes, ennek eredménye, hogy sok ember szúrósnak érzi.
Az angóra gyapjúnak azonban egy simább és kevésbé keratinizált felülete van. Ezen túlmenően az angóra szálak többszörösen finomabbak és kellemesebbek az emberi bőrnek. Az angóra szálak jó mikroklímát hoznak létre a bőr és az angóra ruhanemű között, és a rengeteg apró szál kellemesen masszírozza a bőrt. Ez a masszírozás felélénkíti a hajszálerek vérkeringését is a bőrben.

Az angóra gyapjú átlagosan mintegy háromszor finomabb, mint a juh gyapjú. A finom masszázs elősegíti a bőr egyenletes vérellátását. 
De az angóra gyapjú manapság nem csak a hőtermelő képessége, és terápiás hatásai miatt kedvelt, csodálatosan könnyű és kényelmes angóra pulóvereket, mellényeket, sálakat, kesztyűket készíthetünk belőle divatos színekben, modern fazonokban. Az angóra takaró pedig egészséges, nyugodt alvást garantál.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...