szombat, április 23, 2011

Magyar birka gyapjú - tisztítás

Megvannak az ígért képek, íme ahogy én csináltam.
Először is azzal kell tisztában leni, hogy a nyers birka gyapjú sokszor borzasztóan koszos, büdös. Nagy szerencse, ha sikerül viszonylag tiszta birkáról lenyírt gyapjút kapni, no nekem most nem volt ilyen szerencsém.
A gyapjú tele volt a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, először azt gondoltam hogy a pisi-kaki a legnagyobb probléma, de aztán rá kellett jönnöm, hogy a nagyon apró növényi törmelék az, amit a legnehezebb eltávolítani.
Kiterítettem a bundákat, és először is leszedtem a nagyon kakis részeket. Utána megfogtam egy akkora darabot, amit átértem, és elkezdtem kirázni. Ilyenkor hullik belőle a por, a másodvágások, és a növények is. Én azokat a részeket, amikben nagyon-nagyon sok apró növényi törmelék volt, kidobtam, így is maradt benne épp elég.
Ezek a képek nem a legjobbak, mert pont a nyírott oldal van felül, és a szőrvégek a legkoszosabbak, de kb. így nézett ki a szoknyázás és a kirázás után:


Ahhoz, hogy a lehető legtöbb szenny fellazulhasson, be kell áztatni tiszta hideg vízbe 2-3 napra. Nem érdemes tovább hagyni, mert megindul az algásodás, és azt még nehezebb eltávolítani.

Utána jöhet a valódi mosás. Nagyon forró vízben kell mosni, hogy a lanolin fel tudjon oldódni, ez kb. 60 fok lenne, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha elég mosogatószert használunk, akkor nem kell annyira forró víz. Van aki jobban szereti, ha egy nagyon kevés lanolin marad is rajta.
Mindenképpen kisebb adagokban mossuk, és tegyük bele egy mosózsákba hogy minél kevésbé filcesedjen. Készítsük elő a forró vizet, tegyünk bele mosogatószert, és óvatosan nyomjuk a víz alá a  gyapjunkat. Minél kevesebbet nyomkodjuk, mert könnyen összeállhat. Hagyjuk benne egy ideig, de nem szabad kihűlni a víznek. Én az első mosóvízből pár perc után kivettem, mert a hideg, vizes gyapjú gyorsan lehűtötte. Csináltam új, forró mosóvizet, és abban kb. fél órát hagytam ázni. Ezt még 1-2-szer meg lehet ismételni, én összesen háromszor mostam. Utána 4-5 öblítés következett, ugyanolyan hőmérsékleten. Amikor már tisztább volt a víz, kicentrifugáltam és kitettem száradni. Ilyen lett, látható hogy még mindíg jó sok piszok van benne:
Aztán szét kell húzgálni, tépkedni a tincseket hogy kártolni lehessen, ekkor jó sok kosz kihullik belőle, és a kártolón már egész tisztának látszik:

Végül a fonal, még a végső mosás előtt:

Itt már tényleg kevés növény található benne, és ha a fonalat beáztatjuk egy kicsit (amit egyébként is célszerű megtenni fonás után), azok is kiáznak belőle.
Így kaptam egy közepes finomságú és közepes fehérségű fonalat, aminek nagyon örülök, mert kitűnő lesz festésre és kötésre, kendőket, pulcsikat, kardigánokat látok a lelki szemeim előtt... 23 kilóból csak kijön pár pulóver!? ;)
Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a fekete gyapjúból!

Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki a nyers gyapjú tisztítását, szerintem mindenkinek jót tesz, ha megismeri a gyapjú viselkedését, tapasztalatszerzésnek is kitűnő!

Ha kész a fonal, édes a pihenés! Lehet újra blogolni!

KELLEMES HÚSVÉTOT KÍVÁNOK!







19 megjegyzés:

  1. Ez szép teljesítmény, nagyon szép lett a fonal! Köszönet a leírásért!

    VálaszTörlés
  2. Óriási munka lehetett a 23 kilónyi gyapjút így kitisztítani, de megérte, mert a a kártolón már olyan szép.
    Egy darabig most lesz miből fonnod;) A leírást külön köszönöm, ha egyszer lesz kártoló dobom, én is ki szeretném majd próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Ó, azért nem voltam ennyire szorgalmas, csak szépen megfontoltan csinálom... eddig kb. 5 kilót mostam ki, és 25 dekát fontam meg belőle. A kimosott gyapjútincsek széthúzgálása és a kártolás tart a leghosszabb ideig. De az igaz, hogy jó ideig nem fogok unatkozni!

    VálaszTörlés
  4. Tanúsíthatom,tényleg nagy munka a gyapjú mosás:-)
    én kártolás nélkül próbáltam fonni de szerintem lehetetlen!(állítólag régen tépték,és úgy fonták)
    hol lehet ilyen kártoló dobot venni?

    VálaszTörlés
  5. Igen, a mosástól kissé összetapadt darabokat szét kell tépkedni, húzgálni kis felhőcskékké. De azt már szerintem lehet fonni kártolás nélkül is. Én szeretek úgy is fonni, de a kártolás megkönnyíti a fonást. Az én kártolómat egy német asztalos csinálta, közelebb senkit nem találtam akivel megcsináltathattam volna :(

    VálaszTörlés
  6. Nagy köszönet a leírásért. Én is tervezem a gyapjú tisztítást, feldolgozást. Mit csinálsz azzal a gyapjúval amihez még nem fogtál hozzá? Úgy tűnik, hogy pünkösdkor sikerül gyapjút szereznem, de kizárt, hogy egyszerre feldolgozzam!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem amikor megkapod, élből szedd ki belőle ami nem fog kelleni, rázogasd ki, és ha van helyed kiterítheted kicsit szikkadni. Utána mehet egy jól szellőző zsákba amíg ki nem mosod. Én a garázsban tárolom hogy minél messzebb legyen tőlünk, mert igen kemény szaga van.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a jótanácsot! Igen, azt gondoltam, hogy szagilag problémákat okoz majd. Bp mellöl kell majd Harkára elhozni.(Sopron) szuper illatok terjengenek majd a kocsiban gondolom. :-D

    VálaszTörlés
  9. Ja igen, kimaradt! Bezzeg a Te nyuszid finom kis bundája...hm épp hogy illata nincs:-D

    VálaszTörlés
  10. Szia! Most keveredtem ide a blogodra, de rendszeresen vissza fogok jarni. En igaz nem reg kezdtem el gyapjuval ill. fonassal foglalkozni, de eddig csak olyan gyapjut vettem ami egyenesen a birkakrol erkezett. Igazan jo leirast nem talaltam a tisztitasrol, foleg nem magyarul, kar, hogy nem elobb irtad meg ezt a bejegyzest... :) Nagyjabol megegyezik azzal ahogy en szoktam tisztitani a gyapjut, de nekem az valt be a legjobban, hogy tarolas elott eltavolitom a nagyobb szennyezodeseket (kakis reszek, nagyobb novenyi hulladek) es szettepkedem tincsekre. Egy nagy papirdobozt kibelelek ujsagpapirral es abba rakosgatom be szepen sorba, a vegeket egy iranyba forgatva. Ebbol veszek ki mindig mosasra kisebb adagokat, kb. 10-15 dkg-ot. Ez ugyan eleg maceras, de mosas utan sokkal egyszerubb szetszedegetni es nem is filcesedett nekem annyira ossze. Mosasnal es festesnel is mindig ovatosan rakosgatom, hogy a tincsek ne forogjanak el. En nem szoktam centrifugazni, miutan alaposan kioblitettem, rateritem egy regi torolkozore es abban osszetekerve csavarom ki, majd kiteritve szaritom. Elnezest kerek, hogy belekotyogtam, de gondoltam hatha masnak is bevalik ez a modszer. Meg annyit, hogy en a mosott vagy festett, kartolasra varo gyapjut regi pamut agynemuhuzatokban szoktam tarolni. A neni, akitol tanultam fonni, azt mondta ez a legjobb a gyapjunak. O meg a mosatlan gyapjut is abban tarolja. Udv Adrienn

    VálaszTörlés
  11. Tuti bejegyzés! Nézegetem egy ideje a szomszéd barikat, csak hát se kártolóm se fonáshoz való eszközeim nincsenek, na meg ugye időm se...

    VálaszTörlés
  12. Szia Adrienn, nagyon köszönöm hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat, és hogy Te hogy szoktad csinálni! Igazán hasznos volt! Kérlek gyere máskor is, és írd le, hogy Te hogyan csinálnád, én nagyon örülök az ilyen "belekotyogásnak!

    VálaszTörlés
  13. Gratulálok !!!Nagyon szép dolog végigcsinálni az egész folyamatot , s teljesen igazad van , mert így lehet megismerkedni teljesen az anyaggal.A 23 kg pedig jó sok pulcsira elég lesz !!!:)

    VálaszTörlés
  14. Jó napot! Örülök, hogy megtaláltam ezt az írást. Érdeklődnék mennyi gyapjú jön le egy birkáról?

    VálaszTörlés
  15. Ezt nem tudom pontosan, zsákban, ömlesztve kaptam a gyapjakat, úgy sejtem 3-5 kiló nyers gyapjú lehet egy birkán.

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok!
    Örülök, hogy megtaláltam ezt a leírást. Most kaptam két szatyor gyapjút, neki is állok a tisztításnak. Remélem sikerül. Én nemezelni szeretnék belőle. Örülnék a jó tanácsnak...

    VálaszTörlés
  17. szeretnék ezzel is foglalkozni,van birkám, gyapjúm is, de a szerszámokat meg a folyamatokat hogyan tudnám meg ? Segitsetek !!! köszi

    VálaszTörlés
  18. Nagyon köszönöm. Én két kisgyerekkel és egy pocaklakóval városi lányként falun szeretnék nemezelni :D de eddig még nem tudtam, hogy fogjak neki. Egy ismerős ígért gyapjút a birkáiról, hát nem gondoltam, hogy ilyen nehéz és hosszadalmas munka.... A kártolást mivel lehet még csinálni? Mekkora ez a szerkentyű? A nemezeléshez vajon hogy kell folytatni? Gondolom, kártolás után lehet kezdeni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...